« De Nationale Suiker Challenge: 7-13 juni»

Gepubliceerd op 01-06-2021

27 May, 2021  VNIG 

 

Door de coronacrisis is het aantal mensen met overgewicht toegenomen met 27 procent, zo blijkt uit cijfers van Ipsos (www.ipsos.com/en/covid-diet-and-health). En overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van diabetes type 2. Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds mensen stimuleren een week lang zonder toegevoegde suikers te eten en drinken, en helpen bij het maken van gezondere keuzes.

De cijfers liegen er niet om: ruim zestig procent van de Nederlanders krijgt te veel vrije suikers binnen. Uit recent onderzoek door Kien in opdracht van het Diabetes Fonds blijkt dat 34 procent van de Nederlanders aangeeft zich door corona bewuster te zijn geworden van de impact van voeding op gezondheid. Tegelijkertijd vinden ze het lastig om de juiste keuzes te maken en is de grootste valkuil dat mensen niet weten waar deze suikers inzitten.

Etelka Ubbens, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds: ‘Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van diabetes type 2. Per week komen er duizend mensen bij met deze vorm van diabetes. Daarom moeten we gezonde keuzes gaan maken én ervoor zorgen dat die keuzes ook makkelijker gemaakt worden. Een gezonde omgeving is hierbij cruciaal. Veel mensen willen wel gezonder gaan leven maar die poging strandt vaak weer. Onze dagelijkse omgeving verleidt ons steeds opnieuw tot ongezonde keuzes.’

Wie zich aanmeldt voor de challenge via de website suiker-challenge.nl wordt op een leuke en positieve manier geholpen om thuis eenvoudig gezonder te eten. Op de website staan interviews, gezonde recepten en een digitaal magazine vol tips. Via social media en e-mail worden mensen gemotiveerd. Voor werkgevers is er zelfs een speciale toolkit waarmee ze hun werknemers op een leuke manier kunnen laten deelnemen aan de challenge.

De Nationale Suiker Challenge is ook een manier om de voedingsindustrie en de overheid uit te dagen samen met het Diabetes Fonds te kijken naar manieren om Nederland gezonder te maken. Ubbens: ‘Als we niets doen krijgt van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder naar verwachting een op de drie in de toekomst diabetes type 2. We willen dat het nieuwe kabinet supermarkten en fabrikanten via wetgeving aanzet om ons eten en drinken gezonder te maken, onder andere via de suikertaks. Bijna negen op de tien (87 procent) van de Nederlanders zegt in het onderzoek van Kien dat fabrikanten moeten stoppen met het toevoegen van suikers aan producten waar dat niet nodig is. Samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven op weg naar een gezond Nederland is nu belangrijker dan ooit.’

De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds en vindt plaats van 7 t/m 13 juni tijdens de Week zonder suiker.

Meer informatie: www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challenge

Artikel uit VNIG ( vakblad natuurlijke en integrale gezondheidszorg )

Bron Margot Lodewijk is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.    
 
 

5217-suiker-web-1622537867.jpg