« Choline uit eieren niet geassocieerd met cardiovasculair risico»

Gepubliceerd op 04-06-2021

Nieuwsbrief Platform voor Voedingsgeneeskunde 4 juni 2021

Afzonderlijke inname van choline verhoogt mogelijk indirect de kans op hart- en vaatziekten, maar dat geldt niet als deze B-vitamine wordt geconsumeerd als ingrediënt van eieren. Daarom kan niet worden geconcludeerd dat eieren een cardiovasculair risico met zich meebrengen. Dat blijkt uit een RCT naar de relatie tussen choline en risicofactor trimethylamine-N-oxide (TMAO).
 
In het plasma van mensen met cardiovasculair risico worden verhoogde niveaus gevonden van TMAO, welke kunnen samengaan met plaquevorming en hogere bloedstolling. Van TMAO is (fosfatidyl)choline een van de voorlopers. Het consumeren van eieren, rijk aan choline, zou daarom een rol kunnen spelen bij het ontstaan van vaatziekten.

Om dat te testen, werden in deze studie vijf groepen met elkaar vergeleken, bestaande uit mensen die hardgekookte eieren aten (n=18), een supplement met choline-bitartraat namen (n=20), beide combineerden (n=16), witte eieren namen plus een supplement met choline-bitartraat (n=18) of alleen supplementen met fosfatidylcholine (n=10). Er werden bloed- en urinemonsters afgenomen ter bepaling van de niveaus TMAO en zijn voorlopers en om het functioneren van bloedplaatjes te bepalen.

Bij de deelnemers uit groepen die choline-bitartraat innamen, was het plasmaniveau TMAO verhoogd. Dat was niet het geval als fosfatidylcholine werd genomen, maar ook niet bij de consumptie van eieren – zelfs niet bij vier eieren per dag. Ook de bloedplaatjesreactiviteit nam alleen toe door choline-bitartraat, terwijl eieren en fosfatidylcholine afzonderlijk dat effect niet hadden.

Het onderzoek geeft steun aan de opvatting dat het bij het vaststellen van gezondheidseffecten niet primair gaat om afzonderlijke nutriënten, maar om de context waarin die door het lichaam verwerkt worden: de voedselmatrix.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 4 juni 2021 

Auteur
Ton Geurtsen
Referentie(s)
Wilcox J, Skye SM, Graham B, et al. Dietary Choline Supplements, but Not Eggs, Raise Fasting TMAO Levels in Participants with Normal Renal Function: A Randomized Clinical Trial. Am J Med. 2021 Apr 16:S0002-9343(21)00229-1.

ei-hart-1622802653.png