« Aanpassing voeding helpt kwetsbaarheid ouderen voorkomen»

Gepubliceerd op 21-04-2021

Depressieve symptomen plus een pro-inflammatoire voeding met rood vlees, geraffineerde koolhydraten en gezoete dranken lijken het risico op kwetsbaarheid bij ouderen te vergroten, zo blijkt uit nieuwe resultaten van de Framingham Heart Study.
 
De resultaten laten zien dat ouderen met depressieve symptomen die aangeven een dergelijke voeding te consumeren, 28% meer kans hebben om kwetsbaarheid (frailty) te ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten die geen depressie hebben, maar die ook een pro-inflammatoir dieet gebruikten.
De bevindingen werden gepresenteerd op de virtuele Anxiety and Depression Association of America (ADAA) Conference 2021. Om te bepalen of de associatie tussen pro-inflammatoire voeding en kwetsbaarheid wordt beïnvloed door depressieve symptomen bij 1712 volwassenen (gemiddeld 58 jaar, 45% man), legden de onderzoekers de voedingsinname en depressieve symptomen vast in de periode 1998-2001 en deden ze een follow-upmeting van kwetsbaarheid in de periode 2011-2014.

Op basis van de voedingsinname werd per deelnemer de inflammatoire score van de voeding berekend. Bij het bepalen van kwetsbaarheid werd gekeken naar onbedoeld gewichtsverlies van 4,5 kg of meer in het voorgaande jaar, uitputting, fysieke activiteit, loopsnelheid en grijpkracht.

Tijdens de onderzoeksperiode van zestien jaar werden 227 deelnemers kwetsbaar bevonden. De gemiddelde inflammatoire score van de voeding voor de volledige studiegroep was –0,17. Bij kwetsbare individuen was dit 0,08 en bij niet-kwetsbare individuen was het -0,20. Hoe positiever de score, hoe meer pro-inflammatoir de voeding is.

De gemiddelde depressiescore bij aanvang bij kwetsbare deelnemers was significant hoger in vergelijking met niet-kwetsbare individuen. Na correctie voor leeftijd, geslacht, energie-inname, ​​roken, behandeling voor diabetes, hart- en vaatziekten en niet-melanoomkankers, was een één-eenheid hogere inflammatiescorer geassocieerd met een 13% hogere kans op het ontwikkelen van kwetsbaarheid bij mensen zonder depressieve symptomen en een 41% hogere kans op het ontwikkelen van kwetsbaarheid bij mensen met depressieve symptomen.

De bevindingen van de studie laten zien dat voedingsaanpassing een nuttige strategie kan zijn om kwetsbaarheid te voorkomen, vooral bij mensen met depressieve symptomen.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 21 april 2021 Platform voor voedingsgeneeskunde

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Fran Lowry. Depressive Symptoms Plus Inflammatory Diet Add Up to Higher Frailty Risk - Medscape - Mar 30, 2021. Anxiety and Depression Association of America (ADAA) Conference 2021: Abstract S1-122. Presented March 18, 2021.

vlees-1619018457.png