« Last van hooikoorts? Let er dan ook op dat je geen voedselallergie ontwikkelt!»

Gepubliceerd op 25-02-2021

Bron: Artikel van radar AvroTros dd 25 februari 2021

Heb je een stuifmeelallergie? Dan bestaat de kans dat je ook te maken hebt of krijgt met een voedselallergie. De eiwitten die in stuifmeel zitten, lijken namelijk erg op eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen, zoals appels. Dat vertelt Hanneke Oude Elberink, internist-allergoloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan Radar. Er is dan sprake van een kruisallergie.

Je kunt een kruisallergie op iedere leeftijd ontwikkelen, vertelt Oude Elberink. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen zorgt dan voor jeuk in de mond en kriebel in de keel. Oude Elberink: 'Als je dan door blijft eten kunnen je lippen dik worden. Blijf je verder eten, dan kan ook je keel opzwellen en je kunt dan het gevoel krijgen dat je stikt. Gelukkig gebeurt dat niet erg vaak'. Let wel: Oude Elberink heeft het dan over een voedselallergie die ontstaan is als gevolg van een andere (pollen)allergie, en dus niet over primaire voedselallergieën, bijvoorbeeld voor pinda's, die op heel jonge leeftijd kunnen ontstaan.

Je voedingspatroon en de vaatwasser spelen een rol
Oude Elberink ziet dat steeds meer mensen zo'n voedselallergie ontwikkelen. Zij vermoedt dat ook voedingspatronen en het gebruik van vaatwassers een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een voedselallergie. 'We hebben de indruk dat de manier waarop wij tegenwoordig eten, met veel meer suiker en veel meer vet, en minder vezels, invloed heeft op de samenstelling van de darmen en de bacteriële flora'.

En ook het gebruik van vaatwassers, en dan vooral de vaatwasblokjes, kunnen invloed hebben op de slijmvliesbarrières van de darmen. 'Voor die wasblokjes worden steeds krachtiger detergentia (reinigingsmiddelen, red.) gebruikt. Die detergentia passen de slijmvliesbarrières van de darmen aan. Zo komen allergenen makkelijker in het lichaam, en worden ze als iets lichaamsvreemds herkend. Niet ieder lichaam kan daar goed mee omgaan, en dat zorgt voor het ontstaan van een allergie.'

Minder kant-en-klaar, minder suiker, en meer vezels
De allergoloog pleit dan ook voor het eten van minder kant-en-klare producten, minder suiker en meer vezels: 'ik hoop dat mensen zich realiseren dat we daarmee het aantal voedselallergieën kunnen verminderen'. Als het vermoeden bestaat dat een allergie ontstaan is door het gebruik van vaatwasblokjes, dan adviseert Oude Elberink om de vaat als die uit de machine komt, nog eens goed na te spoelen met water, of de vaat met de hand af te wassen.'

hooikoorts-allergie-28012021-780-1614278807.jpg