« Beweging op hoge leeftijd blijft belangrijk »

Gepubliceerd op 07-03-2020

Leeftijd is geen excuus om bij de pakken neer te zitten. Zelfs hoogbejaarden hebben er baat bij om dagelijks hun oefeningen te doen. Zo weten we dat aangepaste krachtoefeningen voor de benen het risico op vallen verlaagt bij negentigplussers die in een tehuis verblijven. Volgens een meta-analyse zijn er geen risico's aan verbonden: oefeningen bij senioren van gemiddeld 74 jaar veroorzaken geen extra gezondheidsproblemen.
 
Het probleem is natuurlijk dat ziekte vele ouderen aan hun bed kluistert. Ook voor die groep van ouderen zijn eenvoudige oefeningen zeker nuttig. In de JAMA Internal Medicine rapporteren Spaanse onderzoekers een vermindering van invaliditeit bij ziekenhuispatiënten van gemiddeld 88 jaar. Ze lieten die onder toezicht lichte oefeningen uitvoeren.

Tot slot zijn wetenschappers ook op zoek naar manieren om fitness te verhogen zonder oefeningen. Het enige wat daarvoor enigszins in aanmerking komt, is elektrische stimulatie van de spieren. Dat zou mogelijk helpen om de spierkracht op peil te houden. Voorlopig blijft de boodschap: beweging is niet alleen weggelegd voor de jongere leeftijdsklassen, het is goed voor iedereen.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 7 maart 202 Voedingsgeneeskunde 

Referentie(s)
Izquierdo M, Morley JE, Lucia A. Exercise in people over 85. BMJ. 2020; 368:m402 doi:10.1136/bmj.m402 

beweging-senior-1583583213.png