« Walnoten verbeteren het darmmicrobioom 10 februari 2020»

Gepubliceerd op 11-02-2020

Februari 2020  OrthoFyto

Dat walnoten bijzonder goed zijn voor onze gezondheid, wisten we al. Toch is het interessant om te zien hoe deze gunstige effecten op het hart tot stand komen. De resultaten van een nieuwe gerandomiseerde, gecontroleerde studie tonen aan dat de consumptie van walnoten veranderingen in de samenstelling van het darmmicrobioom teweegbrengt. Inname van 60-85 gram walnoten per dag leidde tot een verhoging van bepaalde bacteriestammen in de darm. Deze veranderingen verminderen de risico’s die hart- en vaatziekten met zich meebrengen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij mensen met al bestaande hart- en vaatziekten.

Dagelijkse consumptie van walnoten gedurende zes weken blijkt het darmmicrobioom op een hele gunstige manier te beïnvloeden. Een daarvan is een verhoging van Roseburia, een bacterie die het darmslijmvlies beschermt. Onderzoekers zagen ook verrijking in Eubacteria eligens en Butyricicoccus. Eubacterium eligens is in verband gebracht met het verlagen van de bloeddruk bijvoorbeeld. Bovendien werden grotere aantallen Lachnospiraceae gevonden. Deze zijn geassocieerd met een grotere verlaging van de bloeddruk, totaal cholesterol, en andere soorten dan HDL-cholesterol.

Voedingsmiddelen zoals hele walnoten bieden een breed scala aan substraten – zoals vetzuren, vezels en bioactieve verbindingen – voor ons darmmicrobioom om zich te voeden. Op zijn beurt kan dit helpen bij het genereren van gunstige metabolieten en andere producten voor ons lichaam.

‘Vervanging van de gebruikelijke snack – vooral als het een ongezonde snack is – met walnoten is een kleine verandering die te maken is om ons dieet te verbeteren’, zei Petersen, hoofdonderzoeker. ‘Substantieel bewijs geeft aan dat kleine verbeteringen in voeding de gezondheid ten goede komen. 60-85 gram walnoten per dag eten als onderdeel van een gezond dieet kan een goede manier zijn om de darmgezondheid te verbeteren en het risico op hart-en vaatziekten te verminderen.’

Bronvermelding:
Tindall AM, McLimans CJ, Petersen KS, Kris-Etherton PM, Lamendella R. Walnuts and Vegetable Oils Containing Oleic Acid Differentially Affect the Gut Microbiota and Associations with Cardiovascular Risk Factors: Follow-up of a Randomized, Controlled, Feeding Trial in Adults at Risk for Cardiovascular Disease. J Nutr. 2019 Dec 18. pii: nxz289. doi: 10.1093/jn/nxz289. [Epub ahead of print]
 

Single-walnoten-1581405508.jpg