« Hoge bloeddruk door zinkgebrek»

Gepubliceerd op 29-04-2019

Hoge bloeddruk door zinkgebrek

www.medischdossier.org/blog/386/hoge-bloeddruk-door-zinkgebrek.html

Hoge bloeddruk door zinkgebrek
Categorieën: Alternatieven

Een hoge bloeddruk kan een symptoom zijn van een tekort aan zink – en wellicht is het enige wat nodig is om de bloeddruk weer te normaliseren een zinksupplement, zo is uit onderzoek gebleken.

Het is al bekend dat zinkgebrek verband houdt met diabetes type 2 en chronische nierziekte, maar volgens onderzoekers van de Wright State University in de VS kan het ook een hoge bloeddruk veroorzaken.

Invloed van nieren op natrium en bloeddruk
Het heeft allemaal te maken met de manier waarop onze nieren natrium verwerken, bij de uitscheiding van natrium in de urine of bij de heropname ervan in het lichaam. Bij beide processen speelt de metabole route genaamd NCC (natriumchloride co-transporter) een rol – en deze blijkt ook het bloeddrukniveau te reguleren, aldus de onderzoekers.

Verband tussen bloeddruk, natrium en zink
Bij proeven met laboratoriummuizen met zinkgebrek constateerden de onderzoekers dat de dieren een hoge bloeddruk ontwikkelden en dat de uitscheiding van natrium in de urine afnam. Vervolgens kreeg de helft van de proefdieren een zinkrijk dieet, waarna hun bloeddruk begon terug te keren naar normaal en het natriumgehalte in hun urine weer steeg.

Bron: Am J Physiol Renal Physiol. 2019 Apr 1;316(4):F646-F653.
 

zinkrijke-voeding-1556544193.jpg