« Waar halen wij onze energie vandaan?»

Gepubliceerd op 19-02-2019

Lichaamsenergie wordt aangemaakt in de mitochondriën, de energiefabrieken van onze cel. Een vermogen dat ooit in de evolutie is ontstaan. Toen we vervolgens aan zuurstof werden blootgesteld, pasten we ons hieraan aan. Dit is de oorsprong van onze celstofwisseling, waarin via de citroenzuurcyclus ATP-energiemoleculen als batterij opgeladen kunnen worden. Deze beschikbaarheid van energie maakte de groei van ons brein mogelijk.

Het symposium ‘Optimale energieverdeling: van cel tot lichaamssysteem’, onlangs georganiseerd door Van Nature, ging in op deze oorsprong van onze energie. Psychoneuro-immunoloog Leo Pruimboom en de Amerikaanse natuurarts, auteur en voedingsdeskundige Michael Murray bespraken de oorsprong van onze energie vanuit evolutionair en biochemisch perspectief. Ook kwam de mitochondriale functie bij gezondheid en ziekte aan bod en het belang van optimalisatie van de mitochondriale functie bij bepaalde aandoeningen.

Volgens beide sprekers vormt mitochondriale disfunctie de grondslag voor chronische ziekten en wellicht speelt ook bij kanker een gebrek aan functioneren van het mitochondrion een belangrijke rol. Als het om levensverwachting gaat, is mitochondriale functie de belangrijkste determinant. Zo neemt bij afname van de metabole flexibiliteit (zoals bij diabetes en metabool syndroom X) de mitochondriale dichtheid ook af.

Deze mitochondriale dichtheid is niet in ieder weefsel hetzelfde. Superieure systemen als het hart, de longen, de spieren, de hersenen en het immuunsysteem hebben prioriteit in de energieverdeling in het lichaam. Daarom hebben bijvoorbeeld hartcellen een grote dichtheid aan mitochondriën en rode bloedcellen zeer weinig.

De functie van de mitochondriën kan met voeding en voedingsstoffen verbeterd worden. Bekende voedingsstoffen zijn alfa-liponzuur, L-carnitine, co-enzym Q10 en de verschillende B-vitaminen. Minder bekend is de stof pyrroroloquinoline-chinon (PQQ), die men aantreft in voeding zoals kiwi, in onze bodem, maar ook in borstvoeding. PQQ bevordert de aanmaak van mitochondriën, is actief als antioxidant en stimuleert de citroenzuurcyclus, zodat energie beschikbaar komt. De stof heeft een vitamine-achtige status.

Een completer verslag van het symposium is  beschikbaar op de website van Bonusan B.V.

vakblad: Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg februari 2019 

hardlopen-1550562884.jpg