« Curcumine verbetert symptomen colitis ulcerosa»

Gepubliceerd op 09-02-2019

Curcumine verbetert symptomen colitis ulcerosa  

( Verschenen in de nieuwsbrief van 8 februari 2019  Voedingsgeneeskunde  )
 
 
Een preparaat met curcuminoïden kan stoelgangdrang, patiëntwelzijn en ziekteactiviteit verminderen bij patiënten die aan de chronische darmontsteking colitis ulcerosa lijden. Dat blijkt uit een Iraanse studie waaraan 56 patiënten aan deelnamen en waarin een 'nanomicel-preparaat' van curcuminoïden getest werd op 56 patiënten. Alle patiënten namen ook de ontstekingsremmer mesalamine.
 
De toegevoegde waarde van het curcuminepreparaat bleek uit de langere colitisscore (SCCAI) na vier weken behandeling in de curcuminegroep (1,7 versus 2,7) en uit het feit dat bijna twee derde van de curcuminegroep een substantiële klinische respons ondervond, in de controle groep was dat slechts 12%.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn twee chronische darmontstekingssyndromen die in geïndustrialiseerde landen opvallend vaker voorkomen dan onderontwikkelde landen. Basistherapie bestaat uit mesalamine, maar vele patiënten hebben sterkere ontstekingsremmers nodig, die onprettige bijwerkingen kunnen hebben. Interessant is dan te kijken naar natuurlijke middelen, zoals curcumine en curcumineachtige stoffen (curcuminoïden), maar die zijn dan weer slecht opneembaar.

Patiënten namen drie keer per dag een dosis van 80 mg curcuminoïden die als nanomicellen verwerkt waren. Curcmine is slecht wateroplosbaar: de micellen maken het curcumine beter oplosbaar in water. Volgens een dierstudie zouden de nanomicellen voor  een 40 keer hogere opname zorgen.

 

curcumine-1549737347.jpg