« Microbiotica peuters»

Gepubliceerd op 23-11-2018

Microbiota van peuter kondigt obesitas aan op latere leeftijd
 
De samenstelling van de microbiota van een tweejarige peuter houdt verband met de body mass index (BMI) die hij/zij op 12-jarige leeftijd zal hebben. Welk gewicht een peuter op tweejarige leeftijd heeft, lijkt geen invloed te hebben op lichaamsgewicht tien jaar later. Mogelijk geeft de darmmicrobiota een van de vroegste signalen prijs van obesitas op latere leeftijd.
 
Deze bevindingen komen van een Noorse studie waarin 550 baby's gedurende 12 jaar onderzocht en opgevolgd werden. Welke darmbacteriën voor een hogere BMI verantwoordelijk zijn, blijft nog onduidelijk. Vele ongustig lijkende bacteriën behoren tot de grote groep van de bacteroïden, die inderdaad 'gevormd' worden door omgevingsfactoren.

De onderzoekers vonden dat ook Bifidobacterium bifidum, een stam die als probioticum wordt verkocht, geassocieerd is met hogere BMI, dit in tegenstelling met andere stammen van bifidobacteriën. Dat was voor de onderzoekers een onverwachte waarneming en ze waarschuwen dan ook voor toediening van probiotica op jonge leeftijd. Wie weet verdringen ze andere, belangrijkere bacteriën net op het moment dat de darmmicrobiota volop in ontwikkeling is, zegt dr. Maggie Stanislawski van de universiteit van Colorado. Beter volgen kinderen een voedingspatroon met veel verschillende groenten en vezels.
 

Referentie(s)
Stanislawski MA, Dabelea D, Wagner BD et al. Gut microbiota in the first 2 years of life and the association with body mass index at age 12 in a Norwegian birth cohort. MBio. 2018 Oct 23;9(5). pii: e01751-18
Verschenen in de nieuwsbrief van 15 november 2018

bacteria-1542979162.jpg