« Zoete dranken gelinkt aan sterfte door kanker»

Gepubliceerd op 04-11-2022

Het dagelijks drinken van twee of meer suikerhoudende dranken kan het risico om te sterven aan obesitas-gerelateerde kanker verhogen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het consumeren van kunstmatig gezoete dranken is geassocieerd met een verhoogd risico op overlijden aan alvleesklierkanker.
 
In de studie, online gepubliceerd in Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention, zochten onderzoekers naar associaties tussen het drinken van met suiker gezoete en kunstmatig gezoete dranken, en het sterven aan kanker of aan met obesitas verband houdende vormen van kanker. De onderzoekers onderzochten deze associatie ook voor 20 afzonderlijke kankersoorten. De deelnemers waren 934.777 kankervrije volwassenen uit het prospectieve cohort van de Cancer Prevention Study-II. Bij aanvang vulden de volwassenen een vragenlijst in over hun medische geschiedenis, leefstijl en gewoonten, waaronder het gebruik van zoete dranken.

Gedurende een follow-up van 28 jaar stierven 135.093 deelnemers aan kanker. In het algemeen stelden de onderzoekers vast dat het dagelijks nuttigen van twee of meer met suiker gezoete dranken (versus het nuttigen van geen) geen verband hield met de sterfte aan kanker.

Met betrekking tot aan obesitas gerelateerde kanker vonden ze een significant 5% verhoogd risico op overlijden aan deze kanker (hazard ratio = 1,05). Dit verband verdween echter na controle voor de body mass index (BMI). Dit kan erop wijzen dat de associatie tussen suikerhoudende dranken en aan obesitas gerelateerde sterfgevallen door kanker gedeeltelijk gemedieerd wordt door een hogere BMI, of overtollig lichaamsvet. Met betrekking tot afzonderlijke kankersoorten was het nuttigen van twee of meer suikerhoudende dranken per dag geassocieerd met een verhoogd risico om te sterven aan darmkanker (HR 1,09) en nierkanker (HR 1,17), ook na aanpassing voor BMI.

Het is verrassend dat de inname van suikerhoudende dranken geassocieerd bleek met een lager risico op slokdarm- en longkankersterfte. Dit verband hield stand voor longkanker maar niet voor slokdarmkanker na beperking van de analyse tot 'nooit rokende deelnemers' (HR 0,81).

Ook de consumptie van twee of meer kunstmatig gezoete dranken per dag was geassocieerd met een 5% verhoogd risico op overlijden door kanker als gevolg van overgewicht (HR 1,05), maar ook dit verband werd nul na controle voor de BMI. Het verband met sterfte aan alvleesklierkanker bleef echter bestaan na correctie voor de BMI (HR 1,11). Het kan zijn dat niet-gediagnosticeerde diabetes de resultaten heeft beïnvloed.

Nader onderzoek naar de invloed van beide soorten dranken op het kankerrisico en de sterfte is gerechtvaardigd om te bepalen of deze associaties causaal zijn of verstoord zijn door andere leefstijlfactoren, of gemedieerd door de BMI.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 4 november 2022  PLATFORM VOOR VOEDINGSGENEESKUNDE

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
McCullough M L, Hodge R A, Campbell  P T. et al. Sugar-and Artificially-Sweetened Beverages and Cancer Mortality in a Large US Prospective Cohort. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 2022, 31.10: 1907-1918

frisdrank-kanker-1667548575.png