« Co-enzym Q10 helpt vermoeidheid te bestrijden»

Gepubliceerd op 29-09-2022

Co-enzym Q10 vermindert vermoeidheid statistisch significant in vergelijking tot placebo. Dat is de conclusie van een nieuwe meta-analyse met ruim 1100 deelnemers, gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology. Co-enzym Q10 (coQ10) speelt een essentiële rol in de mitochondriale functie, een sleutelfactor in de energieproductie. De productie daalt met de leeftijd.
 
De onderzoekers analyseerden 13 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, met in totaal 1.126 deelnemers (25% mannen) met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar. Ze bestudeerden de vermoeidheidsscores na inname van coQ10-supplementen van patiënten met uiteenlopende aandoeningen zoals het chronische-vermoeidheidssyndroom en multiple sclerose en gezonde mensen met en zonder vermoeidheid.

CoQ10 bleek de vermoeidheidsscores statistisch significant te verminderen. Interessant genoeg werden deze bevindingen alleen gezien bij pure coQ10-supplementen. Formules die coQ10 combineren met andere voedingsstoffen verminderden de vermoeidheid en uitputting niet. Vermoedelijk omdat in deze preparaten de coQ10-dosis lager is.

Er was een positief verband tussen de duur van de behandeling en de vermindering van vermoeidheid. De langste periode van coQ10-suppletie was zes maanden. Omdat vermoeidheid een gecompliceerde aandoening is waarbij zowel psychologische als fysiologische aspecten betrokken zijn, is een lange interventieperiode nodig. Een eerdere studie gaf aan dat het ongeveer drie maanden duurt voordat coQ10-suppletie effect heeft bij patiënten met een chronische ziekte en een coQ10-tekort.

Het effect was statistisch significant gecorreleerd met de dagelijkse dosis en de behandelingsduur. Een typische dosering van coQ10 is 100-200 mg per dag. Toekomstige studies zijn nodig om de blijvende effecten van coQ10 op de vermindering van vermoeidheid na het staken van de suppletie te onderzoeken.
 
 Platform voor vodingsgeneeskunde

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Tsai I, Hsu C, Chang C et al. Effectiveness of Coenzyme Q10 Supplementation for Reducing Fatigue: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Frontiers in pharmacology, 2022, 13.

Hershey AD, Powers SW, Vockell ALB et al. Coenzyme Q10 deficiency and response to supplementation in pediatric and adolescent migraine. Headache: the journal of head and face pain, 2007, 47.1: 73-80

q10-1-1664439728.png