« Eieren in plantaardig dieet verbeteren metabool syndroom»

Gepubliceerd op 05-07-2022

29 Jun, 2022  Orthofyto  Cindy de Waard

 

Met de grote focus op plantaardige voeding wordt soms vergeten hoe essentieel eiwitten voor onze gezondheid zijn. Plantaardige voeding lijkt een algemeen advies te worden voor allerlei metabole verstoringen, zoals bijvoorbeeld het metabool syndroom. Recent onderzoek laat echter zien dat de toevoeging van eieren aan een dergelijk dieet gunstiger is voor de stofwisseling en oxidatieve stress en laaggradige ontsteking kan verminderen.

Metabool syndroom, een veelvoorkomende aandoening gekarakteriseerd door insulineresistentie, hypertensie, dyslipidemie en overgewicht, gaat hand in hand met laaggradige ontsteking en inflammatie. De inname van voldoende antioxidanten kan gunstig zijn om deze processen tegen te gaan. Een plantaardig voedingspatroon bevat meer gunstige antioxidanten. Echter, ook eieren zijn rijk aan de stoffen, met name vitamine A en E, selenium, luteïne en zeaxanthine. Eerder toonde deze onderzoeksgroep al aan dat eieren in een plantaardige voeding de plasmaconcentratie choline, luteïne en zeaxanthine bij mensen met het metabool syndroom significant verhoogt. Nu hebben de onderzoekers gekeken of een plantaardig voedingspatroon aangevuld met eieren ook oxidatieve stress en inflammatie kan verminderen.

Aan het onderzoek namen 24 mensen met het metabool syndroom deel. Nadat ze gedurende twee weken een plantaardig voedingspatroon hadden gevolgd, werden ze ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg gedurende vier weken dagelijks twee eieren als aanvulling op de voeding en de andere groep kreeg een ei-vervanger. Na deze periode volgde een wash out-periode van drie weken waarna de deelnemers de andere interventie kregen. Gedurende de studie werden verschillende bloedparameters gemeten, waaronder verschillende ontstekingsstoffen, leverenzymen en de antioxidantcapaciteit. De onderzoekers vonden dat de mensen die tevens eieren te eten kregen in deze periode een lagere plasmaconcentratie malondialdehyde (een marker voor oxidatieve stress) hadden en een hogere activiteit van een gen dat betrokken is bij de antioxidantfunctie. Verder genazen gedurende de studie mensen van de aandoening. De onderzoekers concluderen dat eieren geen negatief effect hebben op de antioxidantstatus of inflammatie. In tegendeel, ze zouden een beschermende werking kunnen hebben bij mensen met het metabool syndroom.

De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.

Bronvermelding:
Thomas, M., Huang, L., Garcia, C., Sakaki, J., Blesso, C., CHun, O. & Fernandez, M. (2022). The Effects of Eggs in a Plant-Based Diet on Oxidative Stress and Inflammation in Metabolic Syndrome. Nutrients 2022, 14(12), 2548.

 
 
 

6547-eieren-web-1657031326.png