« Omega-3-vetzuren remmen inflammatie in bloedvaten»

Gepubliceerd op 28-01-2022

Een receptor die geactiveerd wordt door stoffen gevormd uit omega-3-vetzuren speelt een vitale rol bij het verminderen van atherosclerose, zo blijkt uit een nieuwe studie van Karolinska Institutet in Zweden. Deze ontdekking maakt de weg vrij naar nieuwe strategieën voor de behandeling en preventie van hart- en vaatziekten met ondersteuning van omega-3-vetzuren.
 
Atherosclerose is geassocieerd met chronische ontstekingen in de bloedvaten. Het zijn de resolvines die de ontsteking uitschakelen en weefselherstel stimuleren.  Resolvines hebben omega-3-vetzuren nodig voor hun vorming en binden zich aan een receptor, de zogenaamde GPR32-receptor.

De onderzoekers stelden vast dat deze receptor ontregeld is bij atherosclerose, wat wijst op een verstoring van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Met een experimenteel model bestudeerden ze de atherosclerotische plaque en brachten ze de GPR32-receptor tot overexpressie. Daardoor ging de geactiveerde receptor atherosclerose en inflammatie in de bloedvaten tegen. De resolvines versterkten dit effect.

De vervolgstap is het bestuderen van de mechanismen achter de ontregelde receptor en hoe omega-3-gemedieerde signalen atherosclerose kunnen tegengaan of behandelen. Deze ontdekking kan de weg vrijmaken naar volledig nieuwe strategieën voor de behandeling en preventie van atherosclerose door inflammatie in de bloedvaten te stoppen.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 28 januari 2022

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Arnardottir H, Thu, S, Pawelzik SC et al. The resolvin D1 receptor GPR32 transduces inflammation resolution and atheroprotection. The Journal of clinical investigation, 2021, 131.24.

bloedvaten-omega3-1643361126.png