« Gelukkig door groente, fruit en bewegen»

Gepubliceerd op 12-11-2021

Platform voor Voedingsgeneeskunde

Recent onderzoek aan de Universiteit van Kent en de Universiteit van Reading heeft uitgewezen dat zowel de consumptie van groenten en fruit als lichaamsbeweging het geluksniveau kunnen verhogen. Voor de analyse maakten de onderzoekers gebruik van de UK Understanding Society Data, die in in het totaal 40.000 Britse huishoudens omvatten.
 
Dit onderzoek is het eerste in zijn soort dat geen correlatie aantoont, maar een causale relatie tussen geluk, groente- en fruitconsumptie en beweging. De onderzoekers hebben gecorrigeerd voor elk effect van geluk op leefstijl. Daaruit bleek dat juist de consumptie van groente en fruit in combinatie met bewegen mensen gelukkig maakt en niet andersom.

De bevindingen tonen aan dat het vermogen van individuen om bevrediging uit te stellen en zelfcontrole toe te passen een belangrijke rol speelt bij het maken van beslissingen over leefstijl. Dit heeft vervolgens weer een positief effect op het persoonlijk welzijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen meer bewegen en vrouwen meer groenten en fruit eten.

Er heeft in de afgelopen jaren een grote verschuiving plaatsgevonden naar gezondere leefstijlkeuzes. Het is een belangrijke ontdekking dat het eten van meer groente en fruit en het verhogen van lichamelijke activiteit zowel het geluksgevoel als de gezondheid kunnen verbeteren. Als een betere levensstijl ons niet alleen gezonder maar ook gelukkiger maakt, dan is er sprake van een duidelijke win-winsituatie. Dat kan ook handig zijn voor beleidscampagnes rond milieu en duurzaamheid.
 

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Gschwandtner A, Jewell S, Kambhampati US. Lifestyle and life satisfaction: the role of delayed gratification. Journal of Happiness Studies, 2021, 1-30.
 

happiness-1636716347.png