« Minder migraine met omega 3 rijke voeding»

Gepubliceerd op 15-10-2021

PLATFORM VOOR VOEDINGSGENEESKUNE

Een studie, gepubliceerd in The BMJ, toont het belang aan van omega-3-vetzuren in de voeding bij migraine. In sommige gevallen was de voedingsinterventie even effectief als medicatie.
 
De studie is uitgevoerd om te bepalen of het verhogen van omega-3-vetzuren in de voeding met en zonder verlaging van omega-6-vetzuren, de circulerende lipidenmediatoren die betrokken zijn bij de pathogenese van hoofdpijn kunnen veranderen. Ook werd gekeken of deze interventie hoofdpijn kan verminderen bij volwassenen met migraine. Er waren 182 deelnemers (88% vrouwen, gemiddelde leeftijd 38 jaar) met migraine op 5-20 dagen per maand (67% voldeed aan de criteria voor chronische migraine).

Naast hun bestaande behandeling volgden de deelnemers gedurende 16 weken een van de volgende drie diëten:

een controledieet met de gemiddelde hoeveelheid omega-6- en omega-3-vetzuren die een persoon in de VS consumeert,
een dieet met een verhoogde hoeveelheid omega-3-vetzuren (tot 1,5 g per dag) en handhaving van omega-6-vetzuren,
of een dieet met verhoging van omega-3-vetzuren en verlaging van omega-6-vetzuren (< 1,8 en% per dag)
De deelnemers ontvingen twee derde van hun dagelijkse voedselbehoefte en kregen ook een elektronisch dagboek om bij te houden hoeveel uur per dag ze hoofdpijn hadden.

De interventies met hoog omega-3 en laag omega-6 en die met hoog omega-3 en handhaving van de hoeveelheid omega-6-vetzuren, veranderden de bioactieve mediatoren die betrokken zijn bij de pathogenese van hoofdpijn en verminderden de frequentie en ernst van hoofdpijn. Degenen die het dieet volgden met een hoog gehalte omega-3-vetzuren en een laag gehalte aan omega-6-vetzuren, ervaarden de grootste verbetering. Sommigen waren zelfs in staat om de hoeveelheid pijnmedicatie die ze nodig hadden te verminderen. De deelnemers rapporteerden echter geen verandering in kwaliteit van leven.

Auteur
Andrea van Vuuren
Referentie(s)
Ramsden CE, Zamora D, Faurot KR et al. Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. bmj, 2021, 374

lijnzaadolie-1634307613.png