« Saffraan beïnvloedt melatonine»

Gepubliceerd op 14-09-2021

13 Sep, 2021  OrthoFyto  door Cindy de Waard

 

Een grote groep volwassenen heeft last van slaapproblemen. Zowel inslaap- als doorslaapproblemen komen voor. Saffraan kan de slaap bevorderen, maar tot op heden was nog niet goed bekend hoe deze werking tot stand komt. Onderzoek laat zien dat saffraan de slaap bevordert door het verhogen van de melatonineconcentratie voor het slapengaan.

Aan het (door de fabrikant gefinancierde) onderzoek namen 120 gezonde volwassenen tussen de 18 en 70 jaar deel. Allen hadden minimaal vier weken last van slaapproblemen. De groep werd in drie subgroepen verdeeld. Gedurende 28 dagen kreeg een groep 14 mg saffraanextract, een groep kreeg 28 mg saffraanextract en de laatste groep gebruikte een placebo. Het supplement of de placebo werd een uur voor het slapengaan ingenomen. De deelnemers die saffraan hadden gebruikt, gaven na een maand aan dat hun slaapkwaliteit was verbeterd en dat ze met een beter humeur wakker werden. Ongeveer een kwart van de deelnemers had minder last van slapeloosheid in vergelijking met zes procent in de placebogroep. De hogere dosering werkte niet beter dan de lagere dosering. Daarnaast werden er geen effecten gevonden op andere slaapparameters, zoals slaapduur. Opvallend was dat de onderzoekers in de afgenomen speekseltesten vonden dat de melatonineconcentratie voor het slapengaan na 28 dagen gebruik van het saffraanextract significant hoger was dan de melatonineconcentratie in de placebogroep. Er was geen significant effect op de cortisolconcentratie in de avond. Tot slot werden er geen meldingen gedaan van bijwerkingen.

De onderzoekers geven aan dat saffraan de slaap bevordert door het verbeteren van de melatonineconcentratie. In vervolgonderzoek moet gekeken worden naar de langetermijneffecten op de slaap en of saffraan soortgelijke effecten heeft bij mensen met pathologische slaapproblemen. Saffraan heeft, zoals bekend, niet alleen invloed op de melatoninestofwisseling, maar heeft tevens invloed op de neurotransmitterbalans en heeft antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen.

Bronvermelding:
Lopresti, A. L., Smith, S. J., & Drummond, P. D. (2021). An investigation into an evening intake of a saffron extract (affron®) on sleep quality, cortisol, and melatonin concentrations in adults with poor sleep: a randomised, double-blind, placebo-controlled, multi-dose study. Sleep Medicine. Volume 86, October 2021, Pages 7-18.

 
 
 

6279-saffraan-web-1631627225.png