« Lactose-intolerantie vaak samen met andere overgevoeligheidsreacties»

Gepubliceerd op 08-01-2021

Medisch Dossier  januari 2021

In een Oostenrijks onderzoek is gekeken of mensen met een lactose-intolerantie ook gevoelig zijn voor andere voedingsstoffen. Aan de studie deden 279 mensen met een lactose-intolerantie mee. De deelnemers hadden allen last van bijvoorbeeld een opgeblazen of vol gevoel, winderigheid en diarree.

De onderzoekers gebruikten een waterstof-ademtest, ook wel H2-test genoemd, om na te gaan of de darmen van de deelnemers bepaalde suikers (lactose en fructose) konden verteren. Bij mensen met een lactose-intolerantie verteert lactose (melksuiker) in de dunne darm niet. Bacteriën in de dikke darm kunnen lactose vervolgens wel afbreken. Hierbij komt waterstofgas vrij dat gemeten kan worden in de adem.

Het lichaam heeft voor verschillende processen ook histamine nodig. Deze stof komt vrij in het lichaam wanneer voedingsstoffen een allergische reactie geven en veroorzaakt bijvoorbeeld klachten als huiduitslag en jeuk. De onderzoekers bekeken met behulp van een bloedonderzoek of deelnemers ook hiervoor gevoelig waren.

Van de 279 deelnemers bleken er na deze testen 106 ook andere voedselovergevoeligheden te hebben, waaronder histamine-intolerantie en fructose-malabsorptie. Degenen met twee of meer voedselovergevoeligheden bleken daarnaast een significant hogere uitslag te hebben bij de waterstof-ademtest. Wanneer een patiënt onvoldoende reageert op een lactosevrij voedingspatroon is het dus misschien ook verstandig voedingsmiddelen rijk aan histamine of fructose te vermijden.

BRON: mdpi.com


 

lactose-intolerantie-1610108016.jpg