« Yoga lijkt effectief bij angst»

Gepubliceerd op 27-11-2020

Yoga beoefenen kan gunstig zijn bij angststoornissen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Al na drie maanden waren symptomen van angst- en piekerstoornissen sterk afgenomen. De JAMA Psychiatry publiceerde de resultaten.
 
Voor de studie werden 226 mannen en vrouwen met een gegeneraliseerde angststoornis ofwel piekerstoornis in drie groepen ingedeeld. De deelnemers werden gerekruteerd bij gespecialiseerde academische centra vanaf december 2013, de evaluatie eindigde in oktober 2019. De eerste groep volgde cognitieve gedragstherapie, de tweede kundalini-yoga en de derde stressmanagement . De yoga-behandeling bestond uit verschillende houdingen, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, yogatheorie en meditatie- en mindfulness. Bij stressmanagement kregen de deelnemers voorlichting over de lichamelijke, psychologische en medische gevolgen van stress, en ook over angstverminderende effecten van levensstijl, zoals het verminderen van alcoholgebruik en roken, het volgen van een gezond dieet en voldoende beweging. Cognitieve gedragstherapie is gesprekstherapie gericht op het doorbreken van negatieve gedachtepatronen.

Na drie maanden bleken zowel cognitieve gedragstherapie als yoga aanzienlijk effectiever dan stressmanagement. Van degenen die yoga beoefenden, voldeed 54% aan de criteria voor duidelijke afname van symptomen, vergeleken met 33% in de stressmanagementgroep. Van de mensen die cognitieve gedragstherapie volgden, voldeed 71% aan die criteria.

Na negen maanden presteerde cognitieve therapie nog steeds aanzienlijk beter dan stressmanagement, terwijl yoga niet langer aanzienlijk betere resultaten liet zien. Dat wijst erop dat cognitieve therapie een robuuster en duurzamer effect heeft, zeggen de onderzoekers.

De onderzoekers van de NYU Grossman School of Medicine concluderen dat yoga significante waarde heeft voor mensen met een piekerstoornissen en een serieuze kans verdient. Veel mensen met angststoornissen wenden zich al tot complementaire interventies, zoals yoga. ‘Yoga is makkelijk toegankelijk, wordt goed verdragen en heeft diverse gezondheidseffecten’, aldus de hoofdauteur van de publicatie.

Referentie(s)
Simon, N. M., et al. Efficacy of Yoga vs Cognitive Behavioral Therapy vs Stress Education for the Treatment of Generalized Anxiety Disorder: A Randomized Clinical Trial. JAMA psychiatry, 2020. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2020.2496
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 23 november 2020 Platform voor Voedingsgeneeskunde

yoga-1606502320.png