« Alcohol en tabak tijdens zwangerschap beïnvloeden kinderbrein»

Gepubliceerd op 15-07-2020

Aan de reeds bekende schadelijkheid voor het kind van alcohol- en tabaksgebruik tijdens de zwangerschap is in recent onderzoek nieuwe informatie toegevoegd. Dat gebeurde door bepaling van de elektrische activiteit van de hersenen. Met elektro-encefalografie (EEG) worden hersengolven geregistreerd die inzicht geven in mogelijke schade aan het kinderbrein.
 
Voor de studie werden tussen 2011 en 2015 gegevens verzameld van 1739 pasgeborenen en hun voorheen zwangere moeder in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De gemiddelde zwangerschapsduur bedroeg iets meer dan 39 weken. Via de methode van zelfrapportage werd gedetailleerde informatie vergaard over het tabaks- en alcoholgebruik door de zwangere vrouwen. Daarbij werd een clusteranalyse toegepast om de effecten te bepalen van verschillende patronen, samenhangend met gebruik van alleen alcohol of tabak dan wel gecombineerd gebruik, de hoeveelheden en de eventuele stop op gebruik tijdens de zwangere periode.

Bij de kinderen werd gedurende de slaap een EEG gemaakt toen ze gemiddeld ruim 48 uur oud waren. Daarmee werd het aantal trillingen per seconde, uitgedrukt in Hertz (Hz), van de verschillende soorten hersengolven gemeten. Deze duidden er op dat prenatale blootstelling aan alcohol en tabak invloed had op de verschillende frequenties van deze hersengolven, die zich buiten de normale bandbreedte begaven. De bevindingen suggereren dat elke mate van blootstelling al terug te zien is in het EEG en dus in de hersenontwikkeling van het kind. Dat betekent dat geen veilig niveau van alcohol- en tabaksgebruik tijdens de zwangerschap kan worden vastgesteld.

Referentie(s)
Shuffrey LC, Myers MM, Isler JR, et al. Association Between Prenatal Exposure to Alcohol and Tobacco and Neonatal Brain Activity: Results From the Safe Passage Study. JAMA Netw Open. 2020;3(5):e204714. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7218492 
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 15 juli 2020 Platform voor Voedingsgeneeskunde 

alcohol-en-tabak-kind-1594801234.png