« Kruidengebruik tijdens de borstvoedingsperiode»

Gepubliceerd op 26-11-2019

 VNIG 26 november 2019

De toepassing van complementaire en alternatieve therapieën (CAM) tijdens de borstvoedingsperiode neemt toe. Over het algemeen worden CAM-toepassingen door de gebruiker beschouwd als veiliger dan reguliere therapieën. Echter, met name fytotherapeuticagebruik zou risico’s met zich mee kunnen brengen. Er is weinig kwalitatief hoogwaardig onderzoek gedaan naar de inzet van kruiden tijdens de borstvoedingsperiode en gebruik baseert zich met name op traditionele bronnen.

Om het kruidengebruik onder lacterende vrouwen beter in kaart te brengen, werd Italiaanse vrouwen in Toscane gedurende zes jaar gevraagd een onlinevragenlijst in te vullen over CAM-gebruik tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. In totaal vulden 388 vrouwen de vragenlijst in. Deze jonge moeders waren vaker hoger opgeleid. Onder de deelnemers waren 204 vrouwen die aangaven kruiden te hebben gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Daarnaast hadden respectievelijk 61 en 48 procent van de vrouwen ook CAM-therapieën toegepast vóór of tijdens de zwangerschap. CAM werd tijdens de lactatieperiode hoofdzakelijk aangewend vanwege problemen met de borstvoeding, zoals mastitis en op gang brengen of houden van de melkproductie.
Ondanks dat het merendeel van de vrouwen theoretisch opgeleid was, kon een significant percentage van de onderzoeksgroep niet goed aangeven welke CAM-therapieën ze hadden toegepast. Voedingssupplementen met vitaminen en mineralen werden verward met kruidenmiddelen of homeopathica. De onderzoekers constateerden tevens dat de vrouwen in de veronderstelling zijn dat CAM minstens even veilig is als reguliere medicatie, terwijl de meeste deelnemers toegaven hiervoor geen wetenschappelijke onderbouwing te hebben.

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat er een grotere rol voor gezondheidsprofessionals ligt in het actief monitoren van CAM-gebruik onder zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Tevens laat het onderzoek zien dat er een behoefte is aan kwalitatief hoogwaardig onderzoek naar kruidengebruik tijdens deze kwetsbare periodes.

De hele Engelstalige publicatie is hier te lezen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6089807/

Bronvermelding:
Bettiol, A., Lombardi, N., Marconi, E., Crescioli, G., Bonaiuti, R., Maggini, V., … & Vannacci, A. (2018). The use of complementary and alternative medicines during breastfeeding: results from the Herbal supplements in Breastfeeding InvesTigation (HaBIT) study. British journal of clinical pharmacology, 84(9), 2040-2047.

ea24ca19-2e48-4dbe-9830-b6a8682bc820-1574751661.jpg