« Betere voeding maakt studenten minder depressief»

Gepubliceerd op 30-10-2019

Platform voor Voedingsgeneeskunde oktober 2019

Jongvolwassenen die ongezonde eetgewoonte erop nahielden, gaan zich mentaal beter voelen wanneer ze op een gezonder dieet gezet worden. Dat heeft het onderzoeksteam van Heather Francis van de Australische Macquarie University bij 76 studenten waargenomen. Symptomen van depressie en angst verminderden al na drie weken.
 
Aan de studie die in Plos ONE verscheen, namen studenten deel met een DASS-21-D-score van meer dan 7, dat wil zeggen een gematigde vorm van depressie. En ze aten ongezond: te veel bewerkte voeding, te veel verzadigd vet en te veel suiker.

De interventie was regelijk beperkt. Een deel van de studenten werden gebriefd met een 13 minuten durende video en via geschreven instructies. Ze kregen daarbij ook een mand met gezonde voedingswaren en 60 dollar voor extra inkopen. Tijdens de interventieperiode werden ze twee maal telefonisch gecontacteerd. De controlegroep werd enkel gevraagd om drie weken terug te keren voor de psychologische tests.

Terwijl de symptomen in de controlegroep onveranderd bleven, daalde de DASS21-score van 7-10 naar een normale stemmingstoestand (0-4) in de andere groep. De CESD-R, een andere schaal voor depressie, daalde van 21 naar 15 punten. De score bleef verlaagd na drie maanden na de studie. Ook symptomen van angst daalden significant, geheugentests toonden geen verschillen.

De onderzoekers lijken eerder verrast te zijn dat de studenten hun voedingsgewoonten redelijk vlot konden aanpassen. Gezonder eten is vaak duurder en vergt meer tijd in de keuken. Van studenten met symptomen van depressie zou je bovendien verwachten dat ze minder gemotiveerd zouden zijn. De interventie heeft daar mogelijk goed op ingespeeld. De studenten kregen een mand met olijfolie, noten, notenpasta en kruiden, en een aankoopbon van 60 euro: dat kan enkele barrières weggewerkt hebben. Het telefoongesprek, hoe minimaal ook, was mogelijk nuttig om studenten gemotiveerd te houden.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 30 oktober 2019

Referentie(s)
Francis HM, Stevenson RJ, Chambers JR et al. A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults - A randomised controlled trial. PLoS One. 2019 Oct 9;14(10):e0222768. doi: 10.1371/journal.pone.0222768. eCollection 2019.

student-keuken-1572450166.jpg