« Resveratrol remt mogelijk progressie van tandvleesontsteking»

Gepubliceerd op 21-06-2019

Wereldwijd heeft meer dan de helft van de mensen boven de dertig jaar er last van: gingivitis ofwel tandvleesontsteking. Wetenschappers uit Brazilië zien in resveratrol een mogelijkheid om de progressie ervan af te remmen. Deze tot de polyfenolen behorende stof wordt al snel geassocieerd met rode wijn, maar komt behalve in rode druiven ook in andere voedingsmiddelen voor, zoals pinda’s, bessen, appels en tomaten.
 
Wie een mondhygiënist treft die een grondige gebitsschoonmaak voorstaat, zal wellicht horen dat ontstoken tandvlees een ziekte is. Het beperkt zich niet tot lokale bloedingen, loszittende gebitselementen of pijnklachten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat tandvleesontstekingen geassocieerd zijn met een hoger risico op andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Hoewel niet geheel duidelijk is wat oorzaak en gevolg is, wordt inflammatie vaak gezien als verklaring voor deze associatie. En resveratrol kan de ontstekingsgevoeligheid mogelijk verminderen.

Humane studies naar het verband tussen resveratrol en tandvleesontsteking zijn nog schaars. De onderzoekers kwamen daarom met een meta-analyse van bij knaagdieren uitgevoerde preklinische studies, waarvan er na selectie elf overbleven. Daarbij bleek dat resveratrol daadwerkelijk de verergering van tandvleesontstekingen deed afnemen. Dat viel af te leiden uit de verminderde afbraak van alveolair bot, het been in boven- en onderkaak waarin tanden en kiezen zijn verankerd. Aantasting daarvan is kenmerkend voor een vergevorderd stadium van tandvleesontsteking, aangeduid met de term parodontitis. Het wachten is nu op gedegen klinische studies, om te zien of ook mensen voldoende baat hebben bij toepassing van resveratrol.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 21 juni 2019 Voedingsgeneeskunde

Referentie(s)
Andrade EF, Orlando DR, Araújo AMS, de Andrade JNBM, Azzi DV, de Lima RR, Lobo-Júnior AR, Pereira LJ. Can Resveratrol Treatment Control the Progression of Induced Periodontal Disease? A Systematic Review and Meta-Analysis of Preclinical Studies. Nutrients. 2019 Apr 26;11(5). https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/953/htm

resveratrol-1561100577.jpg