« Insulineresistentie oorzaak van fybromialgie?»

Gepubliceerd op 23-05-2019

Patiënten met fibromyalgie hebben een hoger HbA1c-niveau dan gezonde volwassenen wanneer rekening gehouden wordt met leeftijd. Voor Texaanse onderzoekers is dat een teken dat insulineresistentie een belangrijke oorzaak is van de aandoening. Hun stelling zagen ze ook bevestigd in de waarneming dat pijnklachten serieus gedaald waren bij patiënten die metformine namen. De onderzoekers zijn zelf verrast dat dit uitgesproken verband met insulineresistentie nog niet eerder vastgesteld is.
 
HbA1c is een indirecte maat voor insulineresistentie. Voor een lichte toename wordt vaak de term prediabetes gebruikt, want dan al is er sprake van een toegenomen risico op neuropathie en hartziekte. Het HbA1c-niveau neemt toe met de leeftijd. Een waarde van 5,5% is voor vele volwassenen normaal, maar niet voor jonge mensen.

Insulineresisentie veroorzaakt schade aan de fijnere bloedvaten in de hersenen en fibromyalgiepatiënten hebben inderdaad afwijkingen aan de bloedtoevoer in de hersenen. Onderzoekers benadrukken dat het om voorlopige bevindingen gaat, gedaan bij 23 patiënten. Indien bevestigd zou het een revolutie betekenen voor ons begrip van fibromyalgie.
 
Verschenen in de nieuwsbrief van 24 mei 2019 AT & A Platform voor voedingsgeneeskunde

Referentie(s)
Pappolla MA, Manchikanti L, Andersen CR et al. Is insulin resistance the cause of fibromyalgia? A preliminary report. PLoS One. 2019 May 6;14(5):e0216079

web-fibromyalgie-xgram-1558603497.jpg