« Drink uw thee niet te heet!»

Gepubliceerd op 29-03-2019

Drink uw thee niet te heet!
(Medisch Dossier Update 29 maart 2019) 

Iraans onderzoek toont een verband aan tussen het drinken van hete thee en een verhoogd risico op slokdarmkanker. De resultaten van jarenlang onderzoek zijn gepubliceerd in het International Journal of Cancer.

Het grootschalige onderzoek werd gehouden onder vijftigduizend mensen in het Noordoosten van Iran. Dit is een gebied waar inwoners gewend zijn om hun thee heel heet te drinken. Tegelijkertijd komt slokdarmkanker in deze regio relatief vaak voor. Om precies te zijn is het de op een na meest voorkomende kankersoort onder de lokale bevolking. In Nederland staat slokdarmkanker op de negende plaats in de top tien van kankersoorten. De thee wordt in Europa en Amerika overigens doorgaans net zo heet gedronken als in het Midden-Oosten.

Beschadigd
De onderzoekers vermoeden dat hete drank de slokdarm beschadigt, waardoor kankercellen eerder kunnen toeslaan. Zij zagen een verhoogd risico van maar liefst 41 procent wanneer thee op een temperatuur van meer dan 60o Celsius genuttigd wordt. Mensen die iedere dag minimaal 700 ml erg hete thee drinken, verhogen hun risico op slokdarmkanker zelfs met 90 procent. Het blijft daarbij niet beperkt tot thee; de waarschuwing geldt ook voor andere hete dranken. Het advies luidt dan ook om hete dranken eerst te laten afkoelen voor gebruik.

Snelle slok ook niet goed
Naast een relatief hoge temperatuur als boosdoener, ontdekten de onderzoekers ook nog een verband tussen het risico op slokdarmkanker en de snelheid waarmee men drinkt. De theedrinkers die in het Iraanse onderzoek hun kopje binnen 2 minuten leegdronken, bleken 51 procent meer kans op slokdarmkanker te hebben dan degenen die er de tijd voor namen, dat wil zeggen: zes minuten of meer.
 

Bron: Int J Cancer. 2019 Mar 20.

thee-1553869074.jpg