« Knobbel in je borst»

Gepubliceerd op 29-03-2019

Knobbel in je borst… (Medisch Dossier Update 29 maart 2019)

Elke vrouw voelt wel eens iets ‘geks’ in haar borst. Knobbeltjes zijn er in veel varianten: gelukkig blijken 90 procent van de gevallen goedaardig te zijn.

Volgens de Britse chirurg Simon Marsh voelen kwaadaardige tumoren meestal hard aan. De tumoren zijn grillig gevormd en doen meestal geen pijn. Dit gaat overigens niet altijd op! Alsu een knobbeltje heeft ontdekt en het verdwijnt niet binnen een paar weken, ga dan even langs bij de huisarts. Hieronder een overzicht van wat u zoal kunt tegenkomen aan oneffenheden in uw borsten.

Ovaal en beweegbaar onder de huid
Dit kan een fibroadenoom zijn: een goedaardige tumor van bindweefsel en kliercellen. Het is het meest voorkomende knobbeltje in de borst, glad en ovaal of rond, en het beweegt mee met het borstweefsel. Deze tumor bevindt zich vaak in de buurt van de tepel en varieert in grootte van een halve tot vijf centimeter. Een fibroadenoom heeft niets te maken met borstkanker en hoeft ook niet verwijderd te worden.

Scherp omlijnd en zacht
Een hamartoom is een goedaardig gezwel dat bestaat uit weefsels die van nature in de borst aanwezig zijn, zoals epitheelcellen, bindweefsel en vet. Dit type knobbeltje voelt heel zacht aan en is meestal scherp begrensd. Hamartomen kunnen overigens overal in het lichaam voorkomen.

Rond, stevig en meebewegend
Dit knobbeltje zou een phyllodestumor kunnen zijn. Het lijkt op een fibroadenoom, maar is meestal iets groter (tussen 2 en 5 centimeter). Deze tumor komt zeer zelden voor. Er is een goedaardige en een kwaadaardige variant. Belangrijk om te laten checken, dus!

Harde knobbel na trauma
Door een trauma van buitenaf –soms gepaard gaande met een blauwe plek- kan lokaal vetweefsel afsterven, waardoor pijnloze knobbeltjes ontstaan. ‘Vetnecrose’ hoeft niet behandeld te worden. Het verdwijnt vanzelf, meestal binnen een maand.

Rode, pijnlijke zwelling tijdens lactatieperiode
Een borstabces is een bacteriële infectie die ontstaat bij het geven van borstvoeding. Het is een zeer pijnlijke aandoening die behandeld wordt met antibiotica.
Andere mogelijke symptomen zijn koorts, vermoeidheid en een ziek gevoel.

Kleine knobbel onder de tepel
Dit zou een borstadenoom kunnen zijn. Deze knobbeltjes worden gevormd door een klompje kliercellen. Deze zitten net achter de tepel en zijn verantwoordelijk voor de productie van moedermelk. Borstadenomen zijn zacht en rond, maar kunnen niet bewegen. Ze worden meestal niet zo groot en zijn maar af en toe pijnlijk. Voor de zekerheid even laten checken: bij twijfel wordt het adenoom verwijderd.

Sponzig bobbeltje dat kan meebewegen onder de huid
Dit zou een lipoom kunnen zijn: een langzaam groeiend, goedaardig vetgezwel dat zich meestal tussen de huid en de onderliggende spierlaag bevindt. Het is zacht, beweegt makkelijk met een licht vingerdruk. Net als hamartomen kunnen lipomen over het hele lichaam voorkomen.

Sponzig en pijnlijk
Grote kans dat dit een cyste is. Een borstcyste is een opeenhoping van vocht in de borstklieren. Ze zijn vaak goed te voelen en pijnlijk. Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken om cystes, maar er kunnen zich vaste elementen in de tumor bevinden en dan kan het verstandig zijn om het weefsel nader te onderzoeken of de cyste operatief te laten verwijderen.

Deze opsomming is slechts om u een idee te geven van de verschillende knobbels die zich kunnen voordoen in de borsten. We kunnen niet genoeg benadrukken dat u bij twijfel altijd een bezoek aan uw huisarts moet brengen.

Bron: Dailymail  Medisch Dossier 29 maart 2019 

knobbel-in-je-borst-1553868792.jpg