« Enkelvoudig onverzadigde vetzuren voor gezonde spieren»

Gepubliceerd op 29-03-2019

Gezonde spieren met enkelvoudig onverzadigde vetzuren  (Medisch Dossier Update 29 maart 2019)

Het is al langer bekend dat onverzadigde vetzuren gezonder zijn voor het menselijk lichaam dan verzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterol gehalte en dat vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Zowel meervoudig als enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn beter voor je cholesterol gehalte. Maar enkelvoudig onverzadigde hebben nog een voordeel ten opzichte van meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze zijn ook goed voor de spieren.

Resultaten van een Frans onderzoek uit 2011 en Italiaans onderzoek uit 2018 tonen aan dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren een positieve werking hebben voor het onderhoud van spieren. Bij het Franse onderzoek werden spiercellen gestimuleerd met aminozuren en insuline. Bij de proefdieren die een dieet van enkelvoudig onverzadigde vetzuren hadden was een duidelijk stijging in aanmaak van spiereiwitten in de cellen te zien. De proefdieren op een dieet van meervoudig onverzadigde en verzadigde verzuren lieten nauwelijks een stijging in aanmaak van spiereiwitten in de cellen zien.

Boter of olijfolie
Bij het Italiaanse onderzoek kregen proefdieren op een dieet van olijfolie vitamine D toegediend. Hierbij werd een toename in de dikte van spiervezels waargenomen. De groep proefdieren op een dieet van boter kregen ook vitamine D toegediend. Bij deze groep werd echter geen toename in de dikte van spiervezels waargenomen.

Voeding
Het is dus belangrijk om in je dagelijks voeding goed te letten op welke vetten je inneemt. Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten in olijfolie, arachideolie, koolzaadolie, lijnzaad, avocado en bepaalde oliehoudende vruchten zoals noten. Dit is voornamelijk van belang voor mensen op hogere leeftijd. Deze groep mensen beweegt gemiddeld een stuk minder en dit kan leiden tot verlies van spiermassa. Dit spierverlies wordt ook in verband gebracht met obesitas bij oudere mensen. Door meer enkelvoudig onverzadigde vetten te eten kunnen de effecten hiervan worden tegen gegaan.

Medisch Dossier update 29 maart 2019  

vetzuren-1553868612.jpg