Werken groente en fruit tegen stress?

Groente en fruit werken stressverlagend?

Artikel van Bonusan: dinsdag 21 januari 2020


Groente en fruit kunnen de stemming al binnen twee weken verbeteren. Maar werkt dit ook door op de langere termijn? Bij onderzoek onder 60.000 Australiërs werd verspreid over vier jaar gekeken naar de relatie tussen groente- en fruitconsumptie en stress.
Bij onderzoek onder een zeer grote groep Australiërs werd over een langere periode gekeken naar de consumptie van groente en fruit en het effect daarvan op psychische stress.

 

Onderzoekspopulatie van 60.000
Onderzoekers van de University of Sydney (AU) onderzochten de groente- en fruitinname bij 60.000 Australiërs van 45 jaar en ouder. Meetmomenten lagen tussen 2006 en 2008 en vervolgens weer in 2010. Daarbij werd de deelnemers gevraagd om hun stressniveau en mate van somberheid bij te houden op de goed gevalideerde Kessler Psychological Distress Scale.

Uit de resultaten komt naar voren dat deelnemers die drie tot vier porties groente per dag aten 12 procent minder risico op stress hadden dan wie dit niet deed. Nam men daar nog eens twee tot drie porties groente bij, kwam dit uit op 14 procent.

 

Vooral vrouwen minder gestrest
Vrouwen bleken veel meer gezondheidsvoordeel uit groente en fruit te halen dan mannen. Vrouwen die drie tot vier porties groente aten, hadden 18 procent minder risico op stress, terwijl dit bij slechts twee porties al uitkwam op 16 procent. Vrouwen die 5 tot 7 porties aten, liepen zelfs 23 procent minder risico op stress.

"Het onderzoek laat zien dat al bij een matige inname van fruit en groente het risico op psychische stress significant afneemt", zeggen de onderzoekers. "Het laat ook zien dat een matige inname van alleen groente al gerelateerd is aan minder psychische stress. Echter, dezelfde inname van alleen fruit blijkt geen significant voordeel op te leveren."

 

45 and up onderzoek
De resultaten komen uit het groot opgezette 45 and up onderzoek, waar in totaal meer dan 250.000 Australiërs aan meedoen. Het is het grootste onderzoek naar gezond ouder worden op het zuidelijk halfrond.

“Door zo’n grote groep langdurig te volgen, hebben we de beschikking over een enorm rijke bron van informatie over hoe Australiërs oud worden. Daarmee kunnen we niet alleen belangrijke vragen beantwoorden over gezondheid en kwaliteit van leven, maar ook meer grip op gezondheid krijgen en ziektepreventie verbeteren bij onder andere hartziekte, depressie, obesitas en diabetes.”

 

Geïnteresseerd in wat voeding nog meer met ons kan doen en hoe u dit toepast in uw praktijk? Schrijf u dan in voor onze opleiding Orthomoleculaire Therapie bij onze educatiepartner Natura Foundation.

 

Bron
Binh Nguyen, Ding Ding, Seema Mihrshahi , Fruit and vegetable consumption and psychological distress: cross-sectional and longitudinal analyses based on a large Australian sample, BMJ Open, Vol. 7, Issue 3.

 

Origineel weergeven